Over ons

Wij zijn het Museum voor Onbedoelde Kunst! Zoals de naam al aangeeft houden wij ons vooral bezig met het opnemen van onbedoelde kunstwerken in onze museumcollectie. Maar wat is nu eigenlijk onbedoelde kunst? Bij het cureren van onbedoelde kunst zoeken we objecten, composities en concepten in de openbare ruimte die tot stand gekomen zijn zonder de intentie om kunstzinnig te zijn. Deze verheffen we tot kunst door ze in een museale context te plaatsen. We keren de museummuren binnenstebuiten en maken zo van de omgeving een groot museum.

Kunst zonder verhaal is gewoon een object. Maar kan gewoon een object met het juiste verhaal ook kunst worden? Het MOK vind van wel, hierdoor gaan wij samen met onze bezoekers het museum vullen met allemaal onbedoelde kunstwerken en verschillende wijken over de hele wereld.

β€œrot toch op, alles kan kunst zijn! Je vertelt gewoon een mooi verhaal en je noemt het kunst. Ik bedoel, deze steen kan ook kunst zijn!” (Aldus bewoner van Rotterdam die de kern van ons museum foutloos begrijpt)

  • Volgens het MOK moet kunst toegankelijk zijn voor iedereen. Wij geloven dat het verhaal van het object het belangrijkste onderdeel is van kunst. (wij geloven dat iedereen betekenis kan toevoegen.)

    Wij verheffen de openbare ruimte tot een groot kunstmuseum. Objecten die mensen in het dagelijks leven tegen komen, geeft het MOK een museale waarde, hierdoor geeft het MOK betekenis aan de omgeving. Dit doen wij door onze bezoekers tot curatoren te maken, zodat zij actief betroken zijn bij de vorming van het MOK.

    Het MOK is gericht op het onderzoeken, verzamelen, bewaren, interpreteren en tentoonstellen van materieel en immaterieel erfgoed in de openbare ruimte, wat wij als ons museum zien.

  • (Onbedoelde)kunst is inclusief, toegankelijk en beschikbaar voor iedereen. Elke bezoeker van het MOK is de toekomstige curator van zijn eigen omgeving en kan hierdoor bijdragen aan de samenleving en maatschappij.

  • Wij geloven dat in een wereld die complex en conventioneel is, het goed is om stil te staan bij de sociale constructen waar mensen in geloven en naar handelen. Wij verbreden deze structuren waardoor we zowel de onzinnigheid en het nut ervan kunnen laten zien. Hierdoor komt er lucht bij de zwaarte en is er ruimte voor reflectie. Een museum is ook een interessant construct: het is bij uitstek een plek waar maatschappijkritiek en vernieuwing hoog in het vaandel staat en tegelijkertijd de plek waar sterke sociale constructen in stand worden gehouden. HetMOK speelt met deze paradox en biedt zo ruimte om te spelen met de vraag: wat is echt en wat is nep, wat vind ik belangrijk en waarom?