Kunstwerk of culturele instelling
Het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK) ontstond in 2014 in de Staatsliedenbuurt en is sindsdien een plek waar de grenzen van kunst en waardering worden onderzocht. Het MOK functioneert als een volledig museum, met een collectie, curatoren en tours, maar draait om objecten die in traditionele musea niet als kunst worden gezien. Het is een kunstproject dat vragen stelt over waarde en betekenis: Wie bepaalt wat kunst is? Welke rol speelt context? En hoe kunnen we ons idee van kunst verruimen?
Tegelijkertijd heeft het MOK een sterke maatschappelijke component. Door samen te werken met buurtbewoners en hen actief onderdeel te maken van het project, ontstaat een dialoog over kunst in de alledaagse omgeving. Dit is geen middel, maar een integraal onderdeel van de artistieke visie. Kunst ontstaat in interactie, en die interactie maakt duidelijk hoe waarde en betekenis tot stand komen.
Het MOK laat zien dat kunst niet alleen binnen de muren van instituten thuishoort, maar ook in de publieke ruimte. Deze benadering maakt het mogelijk om zowel de kracht van kunst te benadrukken als de maatschappelijke relevantie ervan te verkennen. Als kunstproject én culturele organisatie verkent het MOK hoe kunst kan verbinden, uitdagen en nieuwe perspectieven biedt, zonder de artistieke kern uit het oog te verliezen.