Over MOK

Het Museum voor Onbedoelde Kunst (MOK) is opgericht in 2014 en begon zijn reis in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Wat begon als een bescheiden verzameling van alledaagse objecten en onverwachte composities, is uitgegroeid tot een grensverleggend kunstproject dat de traditionele definities van kunst uitdaagt. Het MOK is geen gewoon museum, maar een gedachte-experiment, een systeem dat reflecteert op de kracht van waardering en de rol van musea als poortwachters in de kunstwereld.

In het MOK worden objecten, toevallige ontmoetingen en verborgen schoonheden gepresenteerd als kunstwerken, met een knipoog naar de grote musea en hun readymades. Wij geloven dat kunst niet altijd bedoeld hoeft te zijn om waardevol te zijn. Door te kijken naar wat over het hoofd wordt gezien, stellen we vragen over wie bepaalt wat kunst is en hoe waarde ontstaat.

Wat het MOK uniek maakt, is de manier waarop we bewoners en voorbijgangers betrekken. Onze collectie leeft en groeit dankzij de bijdragen van mensen die normaal misschien weinig met kunst te maken hebben. Door tours, workshops en samenwerkingen maken we van alledaagse ruimtes inspirerende plekken en geven we bezoekers een frisse blik op hun omgeving.

Het MOK nodigt je uit om anders te kijken. Geen kunst achter glas, maar kunst die je raakt waar je leeft.

Wil je weten hoe dat eruitziet? Kijk de video hieronder of zie onze doelstellingen rechts.

  • Volgens het MOK moet kunst toegankelijk zijn voor iedereen. Wij geloven dat het verhaal van het object het belangrijkste onderdeel is van kunst. (wij geloven dat iedereen betekenis kan toevoegen.)

    Wij verheffen de openbare ruimte tot een groot kunstmuseum. Objecten die mensen in het dagelijks leven tegen komen, geeft het MOK een museale waarde, hierdoor geeft het MOK betekenis aan de omgeving. Dit doen wij door onze bezoekers tot curatoren te maken, zodat zij actief betroken zijn bij de vorming van het MOK.

    Het MOK is gericht op het onderzoeken, verzamelen, bewaren, interpreteren en tentoonstellen van materieel en immaterieel erfgoed in de openbare ruimte, wat wij als ons museum zien.

  • (Onbedoelde)kunst is inclusief, toegankelijk en beschikbaar voor iedereen. Elke bezoeker van het MOK is de toekomstige curator van zijn eigen omgeving en kan hierdoor bijdragen aan de samenleving en maatschappij.

  • Wij geloven dat in een wereld die complex en conventioneel is, het goed is om stil te staan bij de sociale constructen waar mensen in geloven en naar handelen. Wij verbreden deze structuren waardoor we zowel de onzinnigheid en het nut ervan kunnen laten zien. Hierdoor komt er lucht bij de zwaarte en is er ruimte voor reflectie. Een museum is ook een interessant construct: het is bij uitstek een plek waar maatschappijkritiek en vernieuwing hoog in het vaandel staat en tegelijkertijd de plek waar sterke sociale constructen in stand worden gehouden. HetMOK speelt met deze paradox en biedt zo ruimte om te spelen met de vraag: wat is echt en wat is nep, wat vind ik belangrijk en waarom?